Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

καληνύχτα κύριε Γενικέ Δικηγόρε Αθλητισμού...

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται με τις ιστορίες ...αθλητισμού που ζούμε με τον νέο ΓΓΑ! Ο κύριος αυτός προσπαθεί να καταλάβει που βρίσκεται... και δυστυχώς νομίζει πως είναι στην ...Ευελπίδων! 
ΚΥΡΙΕ ΓΕΝΙΚΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΑΑΑΑΑ - ΓΙΝΑΤΕ ΓΓ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ; ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΓΓ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΜΩΣ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ελέω βέβαια Margaret  σας ήθελε ΓΓΑ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ; 
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΠΑΣΟΚ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ...ΝΥΧΤΑ! 
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΡΙΕ ΓΕΝΙΚΕ ΔΙΚΗΓΟΡΕ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!!!

δια χειρός δημήτρη κεραηλίδη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2


Σήμερα στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπογράφθηκε το νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για το 2010 από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή και τον πρόεδρο του ΚΟΑ Δρ. Νίκο Καρτακούλλη.
Τόσο ο κ. Μπιτσαξής όσο και ο κ. Καρτακούλλης επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς, ιστορικούς και ακατάλυτους δεσμούς Ελλάδας-Κύπρου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αθλητική συνεργασία, με βασικό στόχο τη συνέχιση, την επέκταση και τη βελτίωσή της.
Συμφωνήθηκε, εκτός των άλλων, οι δύο πλευρές να έχουν στενή συνεργασία, ενώπιον των διεθνών θεσμικών οργάνων και οργανισμών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, η WADA, αθλητικές Ομοσπονδίες κ.λπ.
Το αθλητικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει συνεργασία και ανταλλαγές σε 13 αθλήματα και 5 παρεμφερείς φορείς.
Τα αθλήματα είναι: ποδόσφαιρο, στίβος, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση, πάλη, κολύμβηση, πυγμαχία, ξιφασκία, άρση βαρών, κανόε-καγιάκ, σκοποβολή, τοξοβολία, χιονοδρομία.
Οι παρεμφερείς φορείς είναι: ΑμεΑ, Κωφοί, Επιτροπή Αθλητισμός και Γυναίκα, Αντιντόπινγκ και Αθλητικοί Συντάκτες.
Αποφασίστηκε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία του ΕΣΚΑΝ και της Κυπριακής Αρχής Αντιντόπινγκ.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, σχετικά με το πρωτόκολλο Αθλητικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, είπε:
«Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του Αθλητισμού επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Δική μας προσπάθεια θα είναι η περαιτέρω εμβάθυνσή της, ώστε αυτή η συμπόρευση να γίνεται και για τις δύο πλευρές, διαρκώς πιο δημιουργική.
Η θέση και της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς αταλάντευτα είναι υπέρ του καθαρού αθλητισμού. Δεν διαπραγματευόμαστε τις επιτυχίες, όταν είναι μακριά από την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι».
Η Ελλάδα, πιστεύω και η Κύπρος, όσα μετάλλια και όσες επιτυχίες και αν φέρουν, για τις οποίες θα χαρούμε και θα πανηγυρίσουμε, πρέπει να στηρίζονται στην αξία του «ευ αγωνίζεσθαι».
Ο Αθλητισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα, πάνω σε ηθικές βάσεις και δεν πρέπει να περιπέσει  στην εμπορευματοποίηση, στην εύκολη νίκη, μέσω της χρήσης των αναβολικών ή στην παγίδα και την ευκολία της φαρμακοδιέγερσης».
Ο πρόεδρος του ΚΟΑ Νίκος Καρτακούλλης ευχήθηκε στον κ. Μπιτσαξή, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει σε πολύ δύσκολους καιρούς και τον ευχαρίστησε για την τεράστια διαχρονική συμβολή της Ελλάδας στη στήριξη που προσφέρει για την ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού.
Επίσης, διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού ότι: «βρισκόμαστε στο πλευρό σας σε ό,τι χρειαστείτε, γιατί νιώθουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε και εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πόσο έχει επηρεαστεί το πρωτόκολλο συνεργασίας από την οικονομική κρίση και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για το πρόβλημα του ντόπινγκ, που παρουσιάστηκε έντονα στην Άρση Βαρών, ο κ. Μπιτσαξής απάντησε:
            «Το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας έχει επηρεαστεί ελάχιστα και μέσα στα όρια της λογικής. Η αθλητική συνεργασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο πραγματοποιείται μέχρι σήμερα και ενδεχομένως με καλύτερες προϋποθέσεις, για συστηματική προσπάθεια βελτίωσης εγκαταστάσεων, υποδομών, παρεχομένων υπηρεσιών και άλλα, που ανακοινώνονται κατά φάσεις και είναι δημοσίως γνωστά.
Όσον αφορά στο θέμα του ντόπινγκ είμαστε απόλυτα και σταθερά προσανατολισμένοι στην εξάλειψη της μάστιγας των αναβολικών. Στο θέμα αυτό θα είμαστε άτεγκτοι».
Για το θέμα της συνεργασίας, ο κ. Καρτακούλλης είπε: «Πέραν του γεγονότος ότι το πρωτόκολλο καλύπτει 13 συγκεκριμένα αθλήματα, πολύ σημαντικό είναι ότι δίδεται ένας ευρωπαϊκός προσανατολισμός, που αποτελεί μια καινοτομία για την αθλητική συνεργασία μας, με την Ελλάδα. Θα δουλέψουμε μαζί για να υλοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι η υλοποίηση των προνοιών της Λευκής Βίβλου, πολύ επίκαιρο, αν λάβουμε υπόψη μας, τα πρόσφατα περιστατικά με τα στημένα παιχνίδια, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, την κακή διαχείριση αθλητικών ομοσπονδιών, φορέων και άλλα.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, αν κινδυνεύουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Πάνος Μπιτσαξής απάντησε:
«Συμπτωματικά σήμερα ανακοινώνουμε την καινούργια Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλαμε τους τελευταίους τρεις μήνες, προς την κατεύθυνση να γίνουν πάρα πολύ καλοί Μεσογειακοί Αγώνες, μέσα στα πλαίσια των αξιών της Ολυμπιακής λιτότητας και των αξιών, που διαχρονικά διαποτίζουν τον ελληνικό αθλητισμό.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν και θα είναι επιτυχημένοι. Θα προσπαθήσουμε οι Αγώνες αυτοί να συνενώσουν τον αθλητισμό, στο χώρο της Μεσογείου, με την ιδιαίτερη πολιτιστική της παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και τον τουρισμό. Οι τρεις αυτοί άξονες συνεργιών θα έχουν έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα, γιατί όταν αναπτύσσεται μια περιοχή της Ελλάδας, αναπτύσσεται όλη η Ελλάδα. Αυτό είναι κύρια προτεραιότητά μας για το 2013.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοινώνει την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Βόλος 2013 ΑΕ» που έχει αναλάβει την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων 2013.

Πρόεδρος:                               Κολέτσος Γεώργιος (οικονομολόγος)
Αντιπρόεδρος:                         Πατελάρου Μαρία (αρχιτέκτων μηχανικός)
Διευθύνουσα Σύμβουλος: Κουτρουμπά Φωτεινή (συγκοινωνιολόγος μηχανικός)
Μέλη:                                      Βούλγαρης Αλέξανδρος (δήμαρχος Βόλου)
                                                Μαβίδης Παύλος (δήμαρχος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας)
                                                Τζανακούλης Κωνσταντίνος (δήμαρχος Λαρισαίων)
                                                Καπράλος Σπυρίδων (πρόεδρος ΕΟΕ)
                                                Νικολάου Λάμπης (μέλος ΔΟΕ)
                                                Βενιέρης Περικλής (οικονομολόγος)
Γογγάκη Κωνσταντίνα (επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Αθηνών)
Ζήκος Κωνσταντίνος (δικηγόρος)
Καλούσης Ευάγγελος (πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων)
Μπίκος Γεώργιος (επικοινωνιολόγος)
Παναγιωτουνάκου – Ανδριωτάκη Πετρούλα (αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ)
Σινέλης Γεώργιος (δικηγόρος)

Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες να αποτελέσουν ευκαιρία ανάπτυξης και προβολής της Θεσσαλίας.

Μέλημα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι, εκτός από την άρτια προετοιμασία και διεξαγωγή των Αγώνων, η ανάδειξη των εξαιρετικών θεσσαλικών προϊόντων και της μεσογειακής διατροφής, η τουριστική αξιοποίηση και προβολή της ευρύτερης περιοχής με σημεία αναφοράς εκτός από τις κλασικές μορφές τουρισμού και στις δυνατότητες για συνεδριακό, αθλητικό, καταδυτικό, θρησκευτικό, περιπατητικό τουρισμό και αγροτουρισμό. Στόχος, επίσης, είναι η πολιτισμική αναβάθμιση των Αγώνων με τη διεξαγωγή παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες θα αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πολιτιστική προβολή όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά συνολικά της Ελλάδας.

Οι συνέργειες αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού που δημιουργούνται με τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων αποτελούν μια πρόκληση για την ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της περιοχής για βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο διαθέτει το τεχνοκρατικό, πολιτικό και γνωστικό πεδίο που χρειάζεται και στη σύνθεσή του υπήρξε πρόνοια για τη μη ύπαρξη θεμάτων με τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2010



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2

O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Αντιπτέρισης, Γκόλφ, Θαλασσίου Σκι, Μοντέρνου Πεντάθλου, Ορειβασίας-Αναρρίχησης, Παγοδρομίων, Τριάθλου και Χόκεϊ την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010.
Τα αθλήματα που καλλιεργούν οι Ομοσπονδίες σας, ολυμπιακά και μη, εντάχθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού στην κατηγορία των Αθλημάτων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή. Μερικώς η κατάταξη αυτή οφείλεται και στις απόψεις που εξέφρασε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) για τα ολυμπιακά αθλήματα.
Η ένταξη στην κατηγορία αυτή με βάση την συνεκτίμηση διαφόρων στοιχείων σημαίνει ότι η κύρια αθλητική δράση οφείλει να στηριχθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και η κρατική συνδρομή εν όψει της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας περιορίζεται σε επιλεγμένες αθλητικές δράσεις και υποδομές. Επειδή ασκήθηκε κριτική από διάφορες πλευρές για τον αιφνιδιαστικό τρόπο λήψης της απόφασης αυτής, μετά από διάλογο με την ΕΟΕ, τους εργαζομένους στις Ομοσπονδίες σας και τους εκπροσώπους σας, θεωρούμε το τρέχον έτος, έτος προσαρμογής. Με τα δεδομένα αυτά και με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού καταλήγουμε στις ακόλουθες αποφάσεις.
Α) Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης
Η Ομοσπονδία Αντιπτέρισης παρουσιάζει δυσανάλογο για το μέγεθος της δραστηριότητάς της λειτουργικό κόστος. Μεταβατικά για το 2010, προς αποφυγήν αιφνιδιασμού προς τους εργαζόμενους, θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 195.000 κατόπιν και των παρατηρήσεων της ΕΟΕ για την μισθοδοσία του προσωπικού της και έναν προπονητή. Η αθλητική δραστηριότητα της Ομοσπονδίας το 2010 και η έκτασή της θα μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή κατά το τρέχον έτος. Η συνένωση των δυνάμεων με τον Ομοσπονδία Αντισφαίρισης είναι μεσοπρόθεσμα απολύτως απαραίτητη.

Β) Ελληνική Ομοσπονδία Γκόλφ
Το Γκολφ στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και παρουσιάζει ενδιαφέρον τουριστικό. Η συνέργεια της αθλητικής δράσης και του τουριστικού ενδιαφέροντος είναι απαραίτητη, κυρίως σε ότι αφορά την ανάγκη επεξεργασίας πολιτικής και κινήτρων για τις υποδομές του. Στο αγωνιστικό επίπεδο για το 2010 η επιχορήγηση θα είναι 27.000 και αφορά ένα πρωτάθλημα παίδων και ένα διασυλλογικό πρωτάθλημα. Η συζήτηση για την συμμετοχή του Γκολφ με δαπάνες της Ομοσπονδίας και ιδιωτική χρηματοδότηση στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013 στην Χαλκιδική είναι ενεργός.

Γ) Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι

Το Θαλάσσιο Σκι ως άθλημα στηρίζεται πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το αγωνιστικό Σκι παρουσιάζει ελάχιστη ανάπτυξη και η σωματειακή βάση του είναι αμφίβολο αν καλύπτει τις προϋποθέσεις αθλητικής αναγνώρισης. Παρά ταύτα παρουσιάζει ως θαλάσσιο σπορ ενδιαφέρον όχι μόνον από αθλητική άποψη, αλλά και από τουριστική άποψη. Η ανάπτυξη συνεργειών προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη. Προτρέπουμε την Ομοσπονδία του Θαλασσίου Σκι να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας προς την κατεύθυνση ενός κοινού αναπτυξιακού προγράμματος για τα αθλήματα της θάλασσας. Για το 2010 η επιχορήγηση του Θαλασσίου Σκι ανέρχεται σε 151.000. Η επιχορήγηση αφορά την μισθοδοσία του προσωπικού, ενός προπονητή και δύο πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών και νέων, σύμφωνα με λεπτομερείς εξειδικεύσεις, που θα γίνουν κατά την έγκριση του προϋπολογισμού.
Δ) Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου
Το Μοντέρνο Πένταθλο θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 64.000. Το ποσό αυτό αφορά τις διοικητικές δαπάνες της Ομοσπονδίας, την αμοιβή ενός προπονητή και την διενέργεια ενός πανελληνίου πρωταθλήματος, σύμφωνα με λεπτομερείς εξειδικεύσεις, που θα γίνουν κατά την έγκριση του προϋπολογισμού. Με το δεδομένο ότι το Μοντέρνο Πένταθλο διατηρεί σωματειακή βάση, που είναι αμφίβολο αν καλύπτει τις προϋποθέσεις διατήρησης της αθλητικής του αναγνώρισης, προτρέπουμε την Ομοσπονδία σας σε οργανωμένη συζήτηση με το ΣΕΓΑΣ ή κάποια από τις Ομοσπονδίες Ιππασίας και Ξιφασκίας για την συνένωση των δυνάμεων ανεξάρτητα από την νομική αυτονομία κάθε Ομοσπονδίας. Για το 2010 θα εξακολουθήσει η παραχώρηση της αθλητικής εγκατάστασης στο Γουδή για τις ανάγκες του Μοντέρνου Πεντάθλου.


Ε) Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης
Η αθλητική αυτή δράση ως άθλημα, ως άσκηση και ως ψυχαγωγία θα επιχορηγηθεί φέτος με το ποσό των 100.000 ευρώ. Η επιχορήγηση καλύπτει τους μισθούς και δυο πανελλήνια πρωταθλήματα, σύμφωνα με λεπτομερείς εξειδικεύσεις, που θα γίνουν κατά την έγκριση του προϋπολογισμού.

ΣΤ) Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών
Η Ομοσπονδία Παγοδρομιών θα επιχορηγηθεί φέτος με το ποσό των 21.500€ για τα λειτουργικά της έξοδα και μία μετάβαση της εθνικής ομάδας στο Λουξεμβούργο. Η συνένωση των δυνάμεών της με την Ομοσπονδία της Χιονοδρομίας κρίνεται μεσοπρόθεσμα απαραίτητη.
Ζ) Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου
Το άθλημα του Τριάθλου παρουσιάζει επίσης δυσανάλογο για το μέγεθος της δραστηριότητάς του λειτουργικό κόστος. Μεταβατικά για το 2010, προς αποφυγήν αιφνιδιασμού προς τους εργαζόμενους, θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 124.000€ κατόπιν και των παρατηρήσεων της ΕΟΕ για την μισθοδοσία του προσωπικού του και δύο μεταβάσεις σε αθλητικές διοργανώσεις του εξωτερικού για τους δύο αθλητές που έχουν σχετικά υψηλές διακρίσεις. Η αθλητική δραστηριότητα της Ομοσπονδίας το 2010 και η έκτασή της θα μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή κατά το τρέχον έτος. Η συνένωση των δυνάμεων της Ομοσπονδίας αυτής με άλλη Ομοσπονδία ομοειδούς κατεύθυνσης είναι μεσοπρόθεσμα απαραίτητη.
Η) Ελληνική Ομοσπονδία Χόκεϋ
Η Ομοσπονδία Χόκεϋ επί Χόρτου θα επιχορηγηθεί φέτος με το ποσό των 92.000 για τους μισθούς των υπαλλήλων της, έναν προπονητή, έλληνα και όχι ξένο, και ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα. Η αθλητική δραστηριότητα της Ομοσπονδίας το 2010 και η έκτασή της θα μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή κατά το τρέχον έτος. Κατά το 2010 θα εξακολουθήσει η παραχώρηση της αθλητικής εγκατάστασης του Ελληνικού.
Οι επιχορηγήσεις αυτές θα καταβληθούν σταδιακά, σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους και οι δαπάνες θα ελεγχθούν απολογιστικά στο τέλος του οικονομικού έτους. Οι εγκρίσεις που αφορούν μισθοδοσία προσωπικού και προπονητών είναι ανεκχώρητες και απολύτως δεσμευμένες για το σκοπό αυτό.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Οι επικεφαλής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΜΑΚΙ στηρίζουν Παπαμιμίκο

Σημαντικό στοιχείο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Ανδρέα Παπαμιμίκου για την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, είναι το γεγονός ότι στις 131 υπογραφές που συνοδεύουν το σχετικό κείμενο περιλαμβάνονται και αυτές του γραμματέα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Γιώργου Παπαδομιχελάκη, του γραμματέα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Αντώνη Μάγγλαρη και του υπεύθυνου ΜΑΚΙ, της μαθητικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, Πάρη Σκιαδόπουλου. Παράλληλα, μεταξύ των νέων που υπογράφουν την υποψηφιότητά του είναι στελέχη της ΔΑΠ απο πολλά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αθήνας και της Περιφέρειας, εκπρόσωποι ΤΟΣΥΝ και δημοτικοί σύμβουλοι. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επικράτηση του Λαρισαίου νέου στα πιο μαζικά και ενεργά τμήματα της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός το οποίο αποτελεί προσωπικό του στοίχημα για την 18η Απριλίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ.
http://www.parapolitika.gr/

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΚΕ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΝΔ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΙΑΜΑΓΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΜΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ... 
ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ;;;
ΑΠΟΔΕΙΞΗ...
ΝΑΙ ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ 3ης ΩΡΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εάν θέλουμε ο Αθλητισμός της χώρας να πάει μπροστά, θα πρέπει να δούμε πως τώρα είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ για τον σχολικό αθλητισμό... Ήρθε η ώρα του να επιβάλλουμε την 3η ώρα στα σχολεία της βασικής εκπαίδευσης! Ήρθε η ώρα να δώσουμε στους νέους ότι αγαπούν, δηλαδή ...ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!

δημήτρης κεραηλίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2010





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπό τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή, θα μεταβεί στην Κύπρο από την Πέμπτη 18 Μαρτίου  μέχρι το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010, προκειμένου να υπογράψει το Πρωτόκολλο Διακρατικής Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού θα συνεργασθεί με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ Νίκο Καρτακούλλη και με τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Παπακώστα για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα επισκεφτεί τον κ. Βάσο Λυσσαρίδη, επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ και θα έχει συναντήσεις με τον κ. Τίτο Χριστοφίδη, Υφυπουργό παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον κ. Ουράνιο Ιωαννίδη, Πρόεδρο της Ολυμπιακής Κυπριακής Επιτροπής.
Η αντιπροσωπεία της ΓΓΑ, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, τον Διευθυντή του Γραφείου του Γ.Γ.Α. κ. Δημήτριο Απόκη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Προβολής της ΓΓΑ κ. Ιωάννα Καρυοφύλλη, θα έχει αναλυτική συνεργασία με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού με αντικείμενο τη μελέτη συστημάτων αντικειμενικής αξιολόγησης των αθλητικών φορέων και τον συντονισμό των δράσεων Ελλάδας και Κύπρου στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι στόχοι της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της Αθλητικής Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και η συμπόρευση του Ελληνικού και του Κυπριακού Αθλητισμού. Το Πρωτόκολλο που θα υπογραφεί θα δοθεί στην δημοσιότητα μετά την επιστροφή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3


Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς το Διοικητικό  Συμβούλιο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγησή της, για το 2010:
Το Σκάκι εντάχθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού στην κατηγορία των Κρατικώς Ενισχυομένων Αθλημάτων. Η επιλογή αυτή ήταν δύσκολη για την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δεν κρύβουμε ότι σε διαφόρους αθλητικούς κύκλους είχε ισχυρό αντίλογο με θεμελιώδες επιχείρημα, ότι το Σκάκι δεν μπορεί να υπαχθεί στην έννοια του αθλητισμού, τουλάχιστον στην κλασική της οριοθέτηση. Κατά την άποψη αυτή τα πνευματικά αθλήματα είναι εκτός του πεδίου ευθύνης της ΓΓΑ και επομένως εκτός κρατικής χρηματοδότησης. Καταλήξαμε και υιοθετήσαμε άλλη άποψη, αποφεύγοντας να εμπλακούμε σε τεχνικούς ορισμούς του αθλητισμού, όχι λόγω της μέχρι σήμερα πεπατημένης, αλλά γιατί γνωρίζουμε την ευρύτατη διάδοση του πνευματικού αυτού αθλήματος στην χώρα μας, τη σημασία του στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας, ιδιαίτερα στις νεανικές και παιδικές ηλικίες, αλλά και την διείσδυση της πνευματικής αυτής άθλησης σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες. Σημειώνουμε τις προτάσεις σας για το Σπίτι του Σκακιού, καθώς και το ενδιαφέρον σας για την είσοδο του Σκακιού στον χώρο του Σχολικού Αθλητισμού.
Η ένταξη του Σκακιού στην κατηγορία των Κρατικώς Ενισχυομένων Αθλημάτων σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει ότι το πνευματικό αυτό άθλημα έχει επαρκή διάδοση, ώστε να ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο, πρέπει όμως να στηριχθεί πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία, δυστυχώς, δεν έχει την δυνατότητα να συντηρεί στην ολότητά της την πνευματική-αθλητική αυτή δράση, προτίθεται όμως, να την ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η επιχορήγηση για το 2010 του Σκακιού ανέρχεται στο ποσό των 450.000 (τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ). Η επιχορήγηση αυτή θα καταβληθεί σταδιακά, σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους. 
Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών, που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται.  
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από τη ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών. Ειδικά ως προς το θέμα της εκκαθάρισης της σωματειακής βάσης, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές, ότι η πλήρης εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων, αποτελεί προϋπόθεση για την επανάληψη της χρηματοδότησης του σωματειακού αθλητισμού.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 16 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2


Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά  Συμβούλια των Ομοσπονδιών:  Ατόμων με Αναπηρίες, Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι και Αθλητισμού Κωφών, την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγησή τους, για το 2010:
Όπως έχετε πληροφορηθεί η Ειδική Άθληση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού μεταξύ των αθλητικών δράσεων Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας. Η ένταξη αυτή σημαίνει ότι η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, να αναπτύξει την Ειδική Άθληση στην έκταση των δυνατοτήτων της. Την επιλογή αυτή δικαιώνει άλλωστε η προσπάθεια και οι  μεγάλες επιτυχίες των αθλητών της Ειδικής Άθλησης. Η τοποθέτηση της Ειδικής Άθλησης στην κατηγορία της Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας ως πολιτική απόφαση αποτελεί εκδήλωση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας των πολιτών, πρώτα και κυρίως, εν σχέσει προς τα δημόσια έννομα αγαθά, μεταξύ των οποίων είναι και ο αθλητισμός και το δικαίωμα στην άθληση. Είναι σαφές ότι η πολιτική στον χώρο της Ειδικής Άθλησης είναι αθλητική πολιτική που αφορά ισότιμους πολίτες. Διέπεται από τους ίδιους κανόνες, που ρυθμίζουν την αθλητική πολιτική και για τους αρτιμελείς αθλητές, χωρίς διακρίσεις, είτε προς αυτούς, είτε στις διάφορες κατηγορίες αθλητών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Για την Ελληνική Πολιτεία δεν έχει καμία σημασία το είδος της ειδικής ανάγκης. Όλοι οι πολίτες που έχουν ειδικές ανάγκες, έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Η διάσπαση, επομένως, της Ειδικής Άθλησης σε πολλές Ομοσπονδίες, η παράλειψη ένταξης στις Ομοσπονδίες Ειδικής Άθλησης ειδικών κατηγοριών πολιτών με ειδικές ανάγκες, όπως οι νεφροπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι, η παράλληλη ύπαρξη Ομοσπονδίας ατόμων με νοητική υστέρηση (Special Olympics), χωρίς μέχρι σήμερα αθλητική αναγνώριση, συνιστούν εντελώς ανορθολογική μορφή οργάνωσης της Ειδικής Άθλησης, με αποτέλεσμα  η κατανομή των πόρων, που διαθέτει ο φορολογούμενος πολίτης, να στερείται υπό πολλές όψεις ορθολογικής διαχειριστικής και ουσιαστικής κατεύθυνσης. Οφείλουμε στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι δυο τουλάχιστον Ομοσπονδίες αρτιμελών κυρίως αθλητών, η Ομοσπονδία Κωπηλασίας και η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας διατηρούν τμήματα Ειδικής Άθλησης, τα οποία χρηματοδοτεί η Πολιτεία, καθώς επίσης, ότι κάποιες αθλητικές υπηρεσίες στο άθλημα της Ιππασίας, στο πεδίο της Ειδικής Άθλησης, παρέχονται από το εν γενική αδρανεία ευρισκόμενο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας. Εκ παραλλήλου, η Ειδική Άθληση ενισχύεται και με την χρηματοδότηση της Παραολυμπιακής Επιτροπής, των διακρινομένων αθλητών ατομικά, των σωματείων, των περισσοτέρων Ομοσπονδιών που απαρτίζουν την Ειδική Άθληση, καθώς και με άλλους εμμέσους τρόπους, όπως η παροχή αθλητικών εγκαταστάσεων, δωματίων στον Αγ. Κοσμά κλπ. Η όλη οργάνωση της χρηματοδότησης με τα παραπάνω δεδομένα είναι άναρχη και πρέπει να αναδιοργανωθεί με την υποβολή ενός κοινού αναπτυξιακού σχεδίου του συνόλου των συνιστωσών του χώρου της Ειδικής Άθλησης και της ανάπτυξης συνεργασίας με τις Ομοσπονδίες των αρτιμελών αθλητών. Οφείλουμε ευθέως να σημειώσουμε ότι η διαχειριστική εικόνα της Παραολυμπιακής Επιτροπής έχει παρουσιάσει σοβαρότατα ζητήματα, τα οποία ερευνώνται και ότι πολυποίκιλες ασάφειες που υπάρχουν στους  προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών της Ειδικής Άθλησης, ο ακριβής αριθμός των σωματείων, που αποτελούν την σωματειακή βάση των Ομοσπονδιών, χρήζουν υπηρεσιακής και διοικητικής εκτίμησης και διευκρινήσεων, καθώς και λεπτομερούς ελέγχου με τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες αρχές, που διέπουν και τους ελέγχους και στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες. Προσθέτουμε επίσης, ότι η Ελληνική Πολιτεία το 2011 έχει αναλάβει και θα χρηματοδοτήσει με σημαντικότατα ποσά τους Special Olympics. Η θέση μας είναι ότι η διοργάνωση αυτή, την οποία ανέλαβε η χώρα με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, αφορά και αυτή τον χώρο της Ειδικής Άθλησης υπό μία ευρύτερη έννοια. Τον ίδιο χώρο αφορά και η διοργάνωση της Ολυμπιάδας Κωφών, για την οποία αυτή την στιγμή η Πολιτεία ερευνά, εν όψει της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, την δυνατότητα πραγματοποίησής της.
Από την συνεργασία με την Ομοσπονδία ΑμεΑ σημειώσαμε με προσοχή τις παρατηρήσεις και τα παράπονά της, σχετικώς με την προσβασιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και την μη καταβολή μέχρι σήμερα εγκεκριμένων τακτικών επιχορηγήσεων σωματείων προγενεστέρων ετών. Για το πρώτο θέμα, απαιτείται να αναληφθεί στο μέλλον μεγάλη προσπάθεια και να προσανατολισθεί καταλλήλως η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου, ώστε το πρόβλημα αυτό, που συνιστά εν τοις πράγμασι κοινωνική διάκριση, να περιορισθεί και μεσοπρόθεσμα να εξαλειφθεί. Ως προς δε το δεύτερο θέμα, καταβάλλεται προσπάθεια, παρά την στενότητα των πόρων, να επιλυθεί. Με απόλυτη ειλικρίνεια και παρρησία εξηγούμε στους Πολίτες τους λόγους, για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί οφειλόμενες επιχορηγήσεις, όχι μόνο στα σωματεία της Ειδικής Άθλησης, αλλά και στο σύνολο του Ελληνικού σωματειακού αθλητισμού. Ήδη πάντως, έχουν επαναληφθεί και ομαλοποιούνται οι τακτικές επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος τακτικού προϋπολογισμού της ΓΓΑ. Σύντομα επίσης, θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των οικονομικών επιβραβεύσεων των διακρινομένων αθλητών.
Μέσα στα παραπάνω πλαίσια σας γνωστοποιούμε τα εξής:
α) Με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), η έγκριση της χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι ανέρχεται σε 250.000€ (διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών σε 250.000 διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ) και της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες σε 1.650.000€ (ένα εκατομμύριο εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ). Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται σταδιακά σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές εντολές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους. Περαιτέρω, οι επιχορηγήσεις των σωματείων των νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων αθλητών θα ανακοινωθούν αργότερα.
Στις 30 Ιουλίου 2010 οι ως άνω Ομοσπονδίες και Σωματεία, θα πρέπει να μας υποβάλλουν ουσιαστικό εξαμηνιαίο απολογισμό της δραστηριότητάς τους και παραστατικά στοιχεία για τις δαπάνες τους. Ο οριστικός ετήσιος απολογισμός και τα παραστατικά στοιχεία, ουσιαστικός και οικονομικός, θα πρέπει να υποβληθούν στην ΓΓΑ μέχρι τις 15 Μαρτίου 2011.
β) Η οροφή της χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι για το 2010 μπορεί να ανέλθει με στοχευμένες αθλητικές δράσεις, ιδίως για την αγορά αγωνιστικών αμαξιδίων στο ποσό των 300.000 (τριακόσιες χιλιάδες ευρώ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών στο ποσό 300.000 (τριακόσιες χιλιάδες ευρώ), και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες  στο ποσό των 1.800.000€ (ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ) αν αποδώσουν, όπως εκτιμούμε γενικές αναδιαρθρωτικές ενέργειες της ΓΓΑ σε διαφόρους τομείς. Τονίζουμε ιδιαίτερα, ότι οι δράσεις αυτές, πρέπει να συμφωνούνται και να εγκρίνονται εκ των προτέρων από την ΓΓΑ.
γ) Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το 2010, η ΓΓΑ θα αποτιμήσει σε χρήμα τις διάφορες έμμεσες χρηματοδοτήσεις της Ειδικής Άθλησης από το Κράτος, ώστε να έχει τόσο η ίδια, όσο και οι Πολίτες, την ακριβή εικόνα της κρατικής ενίσχυσης της. 
δ) Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται.  
ε) Η χρηματοδότηση της διοργάνωσης των Special Olympics και οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την Ολυμπιάδα Κωφών θα ανακοινωθούν αργότερα.
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από την ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 16 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1


Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής απέστειλε σήμερα, προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών: Ιππασίας, Ξιφασκίας, Σκοπευτικής, Τοξοβολίας και Χιονοδρομίας την ακόλουθη επιστολή, σχετικά με την επιχορήγηση τους, για το 2010:
Με βάση τα κριτήρια του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού και ειδικότερα από τον συνδυασμό των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους στην παρούσα δυσμενή συγκυρία και του επιπέδου ανάπτυξης και διάδοσης των αθλημάτων, η Ιππασία, η Ξιφασκία, η Σκοποβολή, η Τοξοβολία και η Χιονοδρομία εντάχθηκαν στην κατηγορία των Κρατικώς Ενισχυομένων Αθλημάτων. Όλα είναι αθλήματα με ιστορία και συμβολή στον Ελληνικό αθλητισμό. Τα αθλήματα αυτά έχουν επαρκή διάδοση, ώστε να ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο, πρέπει όμως να στηριχθούν πρώτα και κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η Πολιτεία, δυστυχώς, δεν έχει την δυνατότητα να τα συντηρεί στην ολότητά τους, προτίθεται όμως, να τα ενισχύει με τακτική επιχορήγηση στο μέτρο των δυνατοτήτων της, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών τους και θα εξετάζει χρηματοδοτήσεις επιμέρους δράσεων στην βάση συγχρηματοδοτικών σχημάτων. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνδρομή προς την παραπάνω κατεύθυνση, με την ιδιαίτερη σημείωση, ότι η Σκοποβολή και η Τοξοβολία πρέπει να συνεργαστούν σε μία κοινή πολιτική υποδομών. Επίσης, η Ξιφασκία και η Ιππασία θα πρέπει να έχουν σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα προπονητικούς και υποδομών, συνέργειες και κοινές δράσεις με το Μοντέρνο Πένταθλο, η δε Χιονοδρομία μπορεί άριστα να αναπτύξει κοινές δράσεις με την Παγοδρομία και την Ορειβασία – Αναρρίχηση. Τέτοια σχήματα συνεργασίας, αν επιτευχθούν, χωρίς καμία επίδραση στην αυτονομία της κάθε Ομοσπονδίας, προφανώς θα επιτρέψουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση των αθλητικών δράσεων στο μέλλον. Παρέλκει να σημειώσουμε ως προς την Ιππασία, αλλά και τα λοιπά αθλήματα, ότι η χρηματοδότηση ενός απόλυτα αδρανούς, υπό την γενική σιωπή, Κέντρου Εκπαίδευσης Ιππασίας με το ποσό του 1.300.000 ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία δαπανά ο φορολογούμενος πολίτης για τον αθλητισμό, δυστυχώς όμως χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, εμποδίζουν τουλάχιστον για φέτος την κρατική ενίσχυση σε υψηλότερα επίπεδα. Ήδη έχουμε συζητήσει με τις Ομοσπονδίες σας και θα καταλήξουμε φέτος πολύ συγκεκριμένα σε στοχευμένες παρεμβάσεις στα θέματα των υποδομών. Σημειώνουμε ενδεικτικά την μεγάλη αίθουσα που παραχωρήθηκε στην Ξιφασκία στο ΟΑΚΑ, την συζήτηση για την αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων με συστήματα τεχνητής χιόνωσης και αγωνιστικές πίστες με την Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, την συζήτηση για σταθερές και αξιόλογες υποδομές με τις Ομοσπονδίες Σκοποβολής και Τοξοβολίας.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι επιχορηγήσεις για το 2010 των αθλημάτων σας διαμορφώνονται ως ακολούθως:
Ιππασία:
550.000
Ξιφασκία:
500.000
Σκοποβολή:
750.000
Τοξοβολία:
260.000
Χιονοδρομία:
350.000

Οι επιχορηγήσεις αυτές θα καταβληθούν σταδιακά, σύμφωνα με τους κανόνες και τις κανονιστικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών και με την αυτονόητη προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των γενικών προϋπολογιστικών προβλέψεων του Κράτους. 
Επισημαίνουμε ότι για το 2011 δεν πρόκειται να αξιολογηθούν προϋπολογισμοί Ομοσπονδιών, που περιέχουν αιτήματα καταφανώς απέχοντα από τον ρεαλισμό. Τέτοιοι προϋπολογισμοί δεν μπορούν κατ’ ουσίαν να αξιολογηθούν και η μακροχρόνια παράδοση υποβολής εξωπραγματικών προϋπολογισμών, που προσιδιάζουν σε αόριστο παζάρι και όχι σε διάλογο ουσίας μεταξύ των Ομοσπονδιών και της Πολιτείας τερματίζεται.  
Τέλος, εφιστούμε την προσοχή σας στα όσα έχουμε δημοσίως δηλώσει προς όλες τις Ομοσπονδίες σχετικώς με την εκκαθάριση της σωματειακής τους βάσης, την ανάγκη προέγκρισης κάθε διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης από την ΓΓΑ και την αποφυγή αναμορφώσεων των προϋπολογισμών, ιδιαίτερα από αναπτυξιακές δαπάνες σε λειτουργικές δαπάνες, την ανάγκη λιτότητας, που πρέπει να διαπνέει όλη την δημόσια διοίκηση και την περιστολή περιττών δαπανών. Ειδικά ως προς το θέμα της εκκαθάρισης της σωματειακής βάσης, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές, ότι η πλήρης εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων, αποτελεί προϋπόθεση για την επανάληψη της χρηματοδότησης του σωματειακού αθλητισμού. Επιθυμούμε, επίσης, να σημειώσουμε την εγρήγορση της Πολιτείας στο θέμα του καθαρού αθλητισμού και να σας ευχαριστήσουμε για την αποφασιστική σας στάση στο ζήτημα.
Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια στο έργο σας και σας ευχόμαστε για το 2010 καλή και παραγωγική χρονιά.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Φυσική Αγωγή και Περιβαλλοντικός Εγγραμματισμός

                      ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΙΑΜΑΓΚΑ
   Το μάθημα της φυσικής αγωγής είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές όλων των ηλικιών να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τις φυσικές τους ικανότητες και να ενισχύσουν την υγεία τους. Η σωματική ανάπτυξη, η ψυχική και η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών αποτελούν αξιόλογο μέρος του εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι μέσω της φυσικής αγωγής επιτυγχάνεται η ουσιαστική επαφή των παιδιών με το περιβάλλον και τη φύση, αλλά αυτό δεν ισχύει στις σύγχρονες εκπαιδευτικές δομές. Στην Ελλάδα τα περισσότερα συγκροτήματα συστεγάζουν περισσότερα από δύο σχολεία όπου παιδιά κι έφηβοι συνωστίζονται κι αναγκάζονται να συνυπάρχουν. Οι χώροι που επιλέγονται είναι ακατάλληλοι με κυρίαρχο στοιχείο το μπετόν ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν γύρω δέντρα ή λουλούδια. Κατά τους χειμερινούς μήνες το μάθημα πρέπει να πραγματοποιείται υπό ορισμένες προϋποθέσεις π.χ. μια από αυτές είναι και η ύπαρξη ειδικά εξοπλισμένου γυμναστηρίου. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι παραπάνω προτάσεις θεωρούνται ιδιαίτερες απαιτήσεις κι όχι αυτονόητες συνθήκες. Αν όμως, ερευνούσαμε ποια είναι η σχέση της φυσικής αγωγής τόσο με την οικοδόμηση περιβαλλοντικού εγγραμματισμού όσο και με τη διαμόρφωση της συνείδησης του πολίτη, θα αντιλαμβανόμασταν την ανάγκη για αναβάθμιση του μαθήματος. Οι βασικοί άξονες της φυσικής αγωγής περιστρέφονται γύρω από τα εξής:    Το σώμα: οι γνώσεις των παιδιών γύρω από τη σύσταση, τη λειτουργία και τις δυνατότητες του σώματος είναι ελάχιστες. Στην εποχή μας αυτή η άγνοια σε συνδυασμό με τις νέες διατροφικές συνήθειες και τις κλιματικές αλλαγές θέτει πολλές φορές την υγεία των ανθρώπων σε κίνδυνο. Η παχυσαρκία παρουσιάζεται ως πρόβλημα από την παιδική κιόλας ηλικία ενώ το σχολείο δεν έχει λάβει θέση απέναντι σε τέτοια σοβαρά ζητήματα. Το μάθημα της φυσικής αγωγής αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές να έρθουν αντιμέτωποι με την ποιότητα της διατροφής τους και να την τροποποιήσουν.     Η φυσική κατάσταση των εφήβων επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες  κινδύνους για τους οποίους οι νέοι δεν είναι πάντα ορθά ενημερωμένοι. Οι εξαρτησιογόνες ουσίες και το αλκοόλ επηρεάζουν σημαντικά την ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την έξαρση νεανικής παραβατικότητας, θα αντιληφθούμε ότι το έργο της φυσικής αγωγής καθορίζει την προσωπικότητα των πολιτών.     Το ομαδικό πνεύμα: μέσα από το παιχνίδι οι μαθητές ανακαλύπτουν την πειθαρχία στους κανόνες, τη συνεργασία, την ευγενή άμιλλα. Αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες για την ενήλικη ζωής τους.Στο αναλυτικό πρόγραμμα προβλέπεται η διδασκαλία κλασσικού αθλητισμού, ομαδικών παιχνιδιών, παραδοσιακών χορών. Παρόλα αυτά όμως, η φυσική αγωγή δεν αφορά μόνο αγωνίσματα κι αθλήματα, ο βασικός πυρήνας της πρέπει να είναι ο ανθρώπινος οργανισμός. Μέσα από αυτόν επιτυγχάνεται η σύνδεση με τον περιβαλλοντικό εγγραμματισμό. Γνωρίζοντας τις ανάγκες και τη λειτουργία του σώματος οι άνθρωποι απαιτούν προστασία του περιβάλλοντος και διεκδικούν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.Ολοκληρώνοντας χρειάζεται να επισημανθεί ότι ανάλογους τρόπους οικοδόμησης περιβαλλοντικού εγγραμματισμού μπορούν να αναγνωρίσουν ή να δημιουργήσουν οι εκπαιδευτικοί πιο εύκολα σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίθετα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορεί να επισημάνει κανείς ότι, αν και έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στον εμπλουτισμό της θεματολογίας διαφόρων μαθημάτων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν ακόμα μεγάλα εμπόδια στην καλλιέργεια του περιβαλλοντικού εγγραμματισμού. Η πλειοψηφία των μαθητών που φοιτούν στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μας αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, μουσική, αθλητισμό. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται βασικά από τους γονείς, οι οποίοι πιστεύουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να τα καλύψει. Συνεπώς η απουσία των μαθητών δεν οφείλεται σε έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά στην αδυναμία τους να συμπεριλάβουν κι άλλες ασχολίες στον ελάχιστο χρόνο τους. Με την είσοδό τους στο λύκειο η κατάσταση επιδεινώνεται. Μπορεί σε αυτή την ηλικία οι έφηβοι να συγκινούνται από οράματα, αξίες και κοινωνικές αλλαγές, στην πραγματικότητα όμως προτιμούν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον απώτερο στόχο τους, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από τις παραπάνω παρατηρήσεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι η οικοδόμηση του περιβαλλοντικού εγγραμματισμού στηρίζεται στη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στο σχεδιασμό και την οργάνωση των εκπαιδευτικών δομών. 
Πηγή: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ 2010 ΣΙΑΜΑΓΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΚΕ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΒΑΛΛΕΤΑΙ…
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΕΝΟΣ …ΠΑΠΑ ΜΕ ΤΟ …ΠΑΤΙΝΑΖ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ …ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΟΙΤΗΣΕΙ!
ΑΠ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΒΙΒΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΕΤΑΞΑΝ ΙΣΟΤΙΜΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ! ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ» ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗΝ …ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ!

Πρόταση της Ν.Δ. επί των διατάξεων που αφορούν στα θέματα Ποινικής αντιμετώπισης του «ντόπινγκ»

Πέρα από κάθε επιφύλαξη πρέπει να συνομολογηθεί ότι το μείζονος σημασίας ζήτημα της φαρμακοδιέγερσης, δεν αντιμετωπίζεται ΜΟΝΟ με επαπειλούμενες πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.
Κατ’ επέκταση, η θέσπιση ακόμη πιο αυστηρών ποινικών κυρώσεων, εκτιμάμε ότι δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ούτε λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως, προφανώς εσφαλμένα, εκτιμά η Κυβέρνηση.
Εκείνο που πράγματι απαιτείται είναι η βούληση, όχι μόνο της Πολιτείας, όχι μόνο της εκάστοτε Κυβέρνησης και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργείου, αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων, δημοσίου ή και ιδιωτικού (αθλητικού) χαρακτήρα.
Απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, κυρίως στους τομείς της ενημέρωσης και της πρόληψης, ξεκινώντας από το χώρο της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε πρόταση της Ν.Δ., που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τη δημιουργία Υπο-Επιτροπής Αθλητισμού που εντάσσεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Η Ν.Δ. έχει προτάσεις για τις απαραίτητες δράσεις στην αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος του «ντόπινγκ», οι οποίες συνοψίζονται, επιγραμματικά, στα παρακάτω:

1. Συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα αυτό (αθλητές – γονείς – προπονητές – γιατροί - διοικητικά στελέχη, κλπ.).
2. Προσδιορισμός των τρόπων με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
3. Βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ αφού προηγηθεί εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν:

α. Η αποστολή του.
β. Οι στόχοι του.
γ. Οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
δ. Τα στελέχη που απαιτούνται για τη λειτουργία του.
ε. Τα προσόντα που πρέπει να έχουν τα στελέχη αυτά.
στ. Το οργανόγραμμα στο οποίο θα ενταχθούν.

1. Επαρκής χρηματοδότηση των αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων, ώστε η άθληση να είναι δωρεάν.
2. Σχολικός αθλητισμός με άσκηση, αγωγή υγείας, εκμάθηση κανόνων αθλημάτων, αθλητικός εγγραμματισμός.
3. Ενεργός ρόλος στα ΤΕΦΑΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ενημέρωση των αθλητών - προπονητών - παραγόντων.
4. Συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΕΣΚΑΝ.
5. Εξασφάλιση πλήρους υγειονομικής φροντίδας των αθλητών.
6. Θεσμοθέτηση αυστηρών μέτρων ελέγχου εισαγωγής και διακίνησης των φαρμακοδιεγερτικών ουσιών, φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και γενικά σκευασμάτων που αλλοιώνουν τη φυσική κατάσταση.
7. Ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Ε.Ο.Φ.
8. Αυστηρή τιμωρία του προπονητή, του αθλητικού Σωματείου και της αθλητικής Ομοσπονδίας όταν αθλητής τους αποδεικνύεται «ντοπαρισμένος».
9. Αρτιότερη ενημέρωση περί των απαγορευμένων ουσιών.
10. Μεθοδικότερη και πιο εμπεριστατωμένη έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών και των διωκτικών αρχών, η οποία να μην περιορίζεται στη δειγματοληπτική εξέταση, αλλά να επεκτείνεται στη γενικότερη έρευνα των χώρων του εξεταζόμενου αθλητή.
11. Αύξηση των τακτικών και έκτακτων ελέγχων.
12. Επέκταση ελέγχου και σε αθλητές πέραν αυτών που συμμετέχουν σε αγώνες υψηλού επιπέδου.
13. Έλεγχος και δίωξη των γενικότερα εμπλεκόμενων στη διακίνηση αναβολικών ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την, επί της αρχής, θέση που τελείως συνοπτικά αναφέρθηκε, η Ν.Δ. έχει να παρατηρήσει και να προτείνει τα εξής, επί των διατάξεων του νομοσχεδίου:
Α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 (άρθρο 128Θ) να προβλεφθεί ίδιον εδάφιο κατά το περιεχόμενο του οποίου οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται αναλογικά και προκειμένου περί της χορήγησης αυτών των ουσιών και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που δεν είναι κάτοχος δελτίου αθλητικής ιδιότητας.
(Η αιτιολογική βάση έγκειται στο προφανές χρέος της Πολιτείας να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον της μόνο στους αθλητές, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που εμπλέκεται στη λήψη απαγορευμένων ουσιών, αντίστοιχα δε και σε αυτούς που τις χορηγούν).
Ακόμη, ρητά θα πρέπει να προβλεφθεί ότι οι ποινές καταλαμβάνουν και τους ηθικούς αυτουργούς, όπως επίσης και όσους, με οποιοδήποτε τρόπο - άμεσα ή έμμεσα – συνδέονται στη διάπραξη του αδικήματος ή οπωσδήποτε διευκολύνουν αυτούς που συγκροτούν – εντάσσονται σε «ομάδα» κ.λ.π.
Β. Επίσης, στο τέλος της παραγράφου 11 να προστεθεί και η ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Σωματείου, Ένωσης ή Ομοσπονδίας, καθώς και η ιδιότητα του εργοφυσιολόγου και του διατροφολόγου.
Γ. Στην ίδια παράγραφο 11, πριν τη λέξη «επιδιώκει», να προστεθεί η φράση: «και με την ενέργειά του αυτή».
 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοινώνονται τα εξής:
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελο της UEFA, που αφορά πέντε ποδοσφαιρικούς αγώνες της Β’ Εθνικής και έναν αγώνα της Σούπερ Λίγκ, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις της UEFA και με διάφορους βαθμούς υπόνοιας ή τεχνικής πεποίθησης, είναι ενδεχόμενο να είναι προσυνεννοημένοι.
Ζητήθηκε η συσχέτισή τους με τους δύο φακέλους, που έχουν ήδη διαβιβασθεί και η διερεύνηση του θέματος, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης προκαταρκτικής εξέτασης.

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΣΑΤ

Εποικοδομητική συνεργασία είχε σήμερα στα γραφεία του ΠΣΑΤ με αντιπροσωπεία του ΔΣ. ο βουλευτής και Πρόεδρος της ΟΚΕ Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, ολυμπιονίκης Κώστας Κουκοδήμος.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν η θέση, ο ρόλος και τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες αθλητικούς συντάκτες, αλλά και θέματα που αφορούν γενικότερα τον αθλητισμό, όπως τα κίνητρα για την ανάπτυξή του, η βία και το ντόπινγκ στον αθλητισμό κ.α.
Ο κ. Κουκοδήμος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο θεσμικό ρόλο του ΠΣΑΤ και στην ανάγκη να στηρίζεται το έργο και η αποστολή των αθλητικών συντακτών, ως εγγυητών της εύρυθμης λειτουργίας και προβολής του αθλητισμού. Επίσης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ευθύνης που έχει αναλάβει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης επισήμανε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με τον πολιτικό κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα που απασχολούν τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τη νεολαία. Επίσης υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί  συντάκτες στα γήπεδα, όσο και σε ζητήματα απασχόλησης στα ΜΜΕ.
Ο ΠΣΑΤ προσκλήθηκε να συναντηθεί σε εύλογο χρόνο με τα μέλη της ΟΚΕ Αθλητισμού της Ν.Δ.
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Β΄αντιπρόεδρος Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Ταμίας Τάσος Αντωνίνης, ο Ειδικός Γραμματέας Γιάννης Μαμουζέλος και ο Κοσμήτορας; Νίκος Γιαννόπουλος. 
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΕΣ ΟΚΕ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ...
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΦΕΝΤΙΑ ΜΟΥ (I LOVE SPORTS) ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟ...
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΩΤΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΝΔ...
11 ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...